Saturday, May 07, 2011

Uivelon Uutun Untuva

Osallistuin 7.5.2011 Tornien taistoon ensimmäistä kertaa. Kutsu oli käynyt Paloperän Kivelänaukean lintutornille, jossa samalla pidettiin tornin avajaiset. Paikka on aivan syntymäseudullani Sallan eteläosissa.
Meitä oli 6-henkinen porukka, johon kuului lisäkseni Pirkka Aalto (Lapin lintutieteellisen yhdistyksen pj), Ritva Kivelä, Hanna Kantola, Arto Kivelä ja Aatos Tuovinen. Ryhmän nimi oli Uivelon Uutun Untuva (kuvassa ylh. koirasuivelo). Loppuajasta tornilla oli myös muuta paikallista väkeä.


Havainnointia suoritettiin klo 5. ja 13. välisen ajan. Lintulajeja havaittiin 53, mikä on hyvä tulos Itä-Lapin alueella (torni on kaikkein eteläisin Itä-Lapissa). Muilla Itä-Lapin torneilla havaittiin 40-50 välillä olevia lajimääriä. Mielenkiintoisimpia lajeja olivat merikotka, kaakkuri, riekko ja metso. Merikotka ei tosin Lapissa ole mikään harvinaisuus nykyään, mutta hieno lintu. Kaakkuria en ole seudulla nähnyt kymmeniin vuosiin. Riekko on näillä seuduilla vaikeahko saada tornihavainnoksi ja yleensä vähälukuinen laji tornien taistossa, kuten metsokin. Ukkometso laskeutui parin-kolmenkymmenen metrin päähän tornista pyrstö pystyssä juuri kun oli ehditty sanoa, että paikka kuuluu metson soidinalueeseen. Muutamia lajeja jäi hieman epävarmoiksi ja ne jätettiin pois, vaikka ne jälkeenpäin todettiin havaituiksi joko yhden tai useamman havainnoitsijan voimin.


Porukan naisväki huolehti muonituksesta kahveineen, hillasoppineen, makkaroineen ym. kiitettävästi. Sää oli aluksi hyvä, mutta loppuajasta oltiin pilvessä ja tuulessa.
Kaikkiaan Tornien taistoon osallistui 320 joukkuetta eri puolilla Suomea - niin ja nyt muutama joukkue jopa Ruotsissakin.. Paras tulos oli 109 lajia, mutta parhaat tulokset ovatkin etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla. Lapin parhaat tulokset olivat 55-60 lajia.Kivelänaukea on hyvä lintupaikka, ja tornin paikkakin on hyvä, tosin puustoa voisi vielä vähän raivata tieltä. Torni on hyvin saavutettavissa. Vaatii kuitenkin kaukoputken ja kiikarin voidakseen tarkastella etupäässä kaukana olevia lintuja. Näin keväällä niitä on ihan mukavasti, mutta kesän tultua määrä vähenee. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?