Friday, April 08, 2011

Käpylintujen metsässä / In the forest of crossbills


Eilen ja tänään oli pilvistä ja räntäsateista. Lämpimän puolella oli pari astetta. Tänään oli aivan tyyntä ja luonnon äänet kuuluivat, suorastaan kaikuivat hyvin.


Löysin eilen pikkukäpylinnun pesän Puolivälinjängän itäpuolelta, missä näyttää olevan hyvä pesimisalue ja hyvä etsiä pesiä. Kiinnostaa nähdä, millaisin välein käpylinnut pesivät. Pikkukäppäri rakensi vielä pesää, joka oli kuusen oksalla 12 m korkeudella. Pesä alkoi kaikesta päätellen olla valmis. Tämä pesä oli 150 m ensimmäisestä pikkukäpylinnun pesästä ja reilun 50 m kirjosiiven pesästä.


Kanalinnuista näin 4 yksinäistä riekkoa tunturin lumilinjalla. Illalla puoli yhdentoista aikaan kuului helmipöllön huhuilua aseman länsipuolelta. Tarmolle se kuului seinien läpi vuoteeseen puoli kahteentoista asti.

Tänään etsiskelin lisää pesiä käpylintualueelta. Löysin vielä kirjosiiven pesän kuusen latvasta 16 m korkeudelta, 1 m latvasta (2 k, toisessa merkki pesän kohdalla, toisessa emon päätä näkyvissä). Koiras kävi ruokkimassa hautovaa naarasta. Tämä pesä oli n. 200 m pikkukäppärin ja alle 250 m ens. kirjosiiven pesästä.


Puoli yhdentoista maissa kuulin kuin määkimistä käpylintumetsässä. Käpylinnut ja urpiaiset aloittivat valtavan metelin, kovemman kuin kuukkelille. Arvasinkin, mikä oli asialla, ja niin sain kiikariin kuusen latvassa istuvan lapinharakan (k). Pikkulinnut pörräsivät pedon ympärillä (k), joka vähän päästä lähti etelän suuntaan.


Havainto on aikainen, ilmeisesti ennätys Värriön alueella.


Pyyparin näin myös kuusikossa ja Ainijärvellä kuulin mielestäni sinitiaisen ääntä, mutta varma en ole. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?