Tuesday, April 05, 2011

Räntäsateen jälkeen / After wet snowfall

Aamupäivän satoi räntää. Sitten sää kuivahti, ja iltapäivällä paistoi jo aurinko. Lämmintä oli pari-kolme astetta, mutta iltaa kohti hieman pakastui ja alkoi tehdä hankikuorta lumeen.
Raippavaarassa makoili naarashirvi puolenpäivän jälkeen. Ajaessani paikalle, se kohteliaasti nousi ylös. Kiersin hieman lähemmäksi katsomaan. Hirvi lähti laukkomaan, mutta pysähtyi sitten rinteeseen. Ajoin taas lähemmäksi, ja pikkuhiljaa taas lähemmäksi. Hirvi karkasi uudestaan, mutta ei kauaksi, ja varovasti kiertämällä pääsin melko lähelle. Lopulta se uskoi minua ja päästi muutaman kymmenen metrin päähän kuvaamaan. Sitten hirvi alkoi syödä koivun- ja männynoksia. Jätin sen rauhaan.


Kävin kuitenkin iltasella katsomassa, vieläkö se olisi paikalla ja siellähän se oli. Oli siirtynyt vain muutaman kymmenen metriä.


Tarkastin Puolivälinjängän kirjosiiven pesän ja totesin tyhjäksi. Todennäköisesti kuukkeli oli ryöstänyt pesän. Siellä olisi pitänyt olla poikanen, joka lähtisi 4-5 pv päästä. Pesässä ei ollut edes ulosteita, joten poikanen ei ollut voinut lähteä vielä lentoon.


Kävin myös kuukkelin pesällä. Siellä oli lintu pesässä. Kiipesin pesälle ja totesin siellä olevan yhden munan. Kuukkeli ei ollut siis hylännyt pesää, ellei se sitten nyt suuttunut siitä, että ajoin sen pois. No, jotenkin niitä muninta- ja haudonta-aikojakin ym. täytyy laskea.


Puolivälinjängän itäpuolella pysähdyin seuraamaan käpylintuja ilta-auringossa. Kuunnellessani teeren kukerrusta Ainikuusikon suunnasta hoksasin käpylinnun kantavan pesäaineksia kuuseen. Lintu rakensi pesää 7-8 m korkeudelle ja osoittautui pikkukäpylintunaaraaksi. Rakennusaineina lintu käytti lahopuuta ja oksia. Koiras seuraili sitä. Paikalla oli myös kaksi kirjosiipikoirasta, jotka laulelivat ja ajelivat toisiaan takaa. Kävipä toinen pesää rakentavan sukulaislajin naaraan vieressäkin, mutta koiraan kanssa niillä tuli riita ja silloin vietiin.


Ainikuusikossa oli 6 teeren porukka, joista yksi saattoi olla naaras. Pyy piiskutti Puolivälinjängän kuusikossa. Illalla puoli kymmenen aikaan päkättelivät riekot Kuutsjärven takana ja tunturissa. Niitä oli ainakin kolme. TH

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?