Friday, February 04, 2011

Helmikuun auringossa / In the sunshine of February

Aamun pilvisyyden jälkeen kirkastui ja pakkanen kiri päivän aikana 15:sta 20:een asteeseen. Itätuuli puri poskia korkeammilla paikoilla. Mukava, kun oli vaihteeksi aurinkoinen sää.

Rakitsan itäpuolella oli koppelo kiepissä aamulla aivan polanteen vieressä, jäljistä päätellen. Kahdesti kesti ajaa kelkalla metrin päästä, eikä mitään. Jätin sen rauhaan, pitää tarkistaa myöhemmin, oliko siellä oikeasti mitään.

Haaskaojan itäpuolen mäen päällä nosti ukkometso päätään hangesta ollessani vajaan kymmenen metrin päässä. Siinä samassa se loikkasi siivilleen ja lensi parinkymmenen metrin päähän ihmettelemään. Sieltä se katseli vähän aikaa ja nousi sitten siivilleen häviten lumiseen metsään. Metson lentoa seurasi yksinäinen riekko muutaman kymmenen metrin päässä.

Sauojan latvan länsipuolen sekametsässä istuskeli urosmetsopari hakomispuussa vähän myöhemmin aamupäivällä. Auringonpaisteessa oli mukava lämmitellä ja sulatella neulasmuhennosta. Ilmeisesti kysymyksessä oli sama pari, joka toista viikkoa sitten oli muutaman sadan metrin päässä ojan itäpuolella. Lähistöllä oli vanha, mutta elävä iso kuusenrotisko, joka äkkiseltä näytti tiheältä männyltä. Kuusi se kuitenkin oli.


Sauojan itäpuolen rinteellä huomasin metson menneen kieppiin, eikä lähtöjälkeä näkynyt. Jäljen päällä oli hieman lunta ja olin hieman epävarma, olisiko siellä mitään. Kieppi oli vain muutaman metrin päässä kiepistä, jossa metso oli toista viikkoa sitten. Ajoin silloin metson lentoon ja sain kuvia lentoonlähdöstä (luontopäiväkirja ). Nytkin asetuin valmiiksi ja karjaisin pari kertaa, jolloin lopulta ukkometso pölähti hangesta lentoon. Näin siis sama lintu on jo yli viikon pysytellyt aivan samassa paikassa ja syönyt samassa männyssä.

Papulammen pohjoispuolella oli hirviä törmän rinteen taimikossa ilmeisesti ruokailemassa. Vaadin kahden vasan kanssa oli ehkä sama porukka, jonka Tarmo kuvasi 14.1. lähialueella.
Pulkan koillisella laella on lähes aina jotain mielenkiintoista. Nyt huomasin siellä kaksi poikametsoa istuskelemassa männyissä iltapäivällä. Ne olivat ruokalevolla havuaterian jälkeen. Lintuja oli kuitenkin enemmänkin, kiepeistä nousi ainakin kaksi samanlaista ja kauempana puissa oli lisää. Luulisin lintuja olleen 5-6 yksilöä, kaikki nuoria. Vuosia sitten tällä samalla alueella oli 10-12 metson parvi, ja silloinkin lähes kaikki olivat edelliskesän poikasia.

Aivan metsojen tuntumassa näkyi tummaa mäntytaimikossa. Hirviä. Aivan ilmeisesti samat kolme isoa hirveä, jotka tapasin pari viikkoa sitten muutaman sadan metrin päässä. Tarmokin tapasi muutama päivä sitten kolme isoa hirveä puolisen kilometriä pohjoisempana Pirunkurun takana. Liekö nekin näitä samoja?

Kävin vielä riistakameroilla. Toisella oli ainakin kettu käynyt viime yönä kameran edessä ja näytti joku isompijälkinenkin olleen. En katsonut tarkemmin, kun ajattelin näkeväni kameran kuvista. Kortilla oli kuitenkin kuvia vain minusta, kun vaihdoin korttia. Niin, kamerat näyttävät kuvaavan silloin kun haluavat. Tällaista on sattunut ennenkin. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?