Wednesday, June 02, 2010

Myyräkannat nousukiidossa / The amount of voles is growing
Myyräkannat ovat nousussa. Eilen päättyi kevään myyränpyynti ja saalis oli jo keskimääräistä tasoa, ehkä hieman ylikin. Metsämyyriä tuli 20 kpl, punamyyriä 2 ja yksi päästäinen. Määrä on suurin piirtein sama kuin viime syksynä ja voi laskea, että ensi syksynä on paljon enemmän.Myös piekanat ovat huomanneet myyrien lisääntymisen. Löysin tänään aamupäivällä Syväkurun pohjoisrinteen kallionkielkkeeltä pesän, jossa oli 4 munaa. Nyt on siis löytynyt 2 pesää. Moneen vuoteen niin paljoa ei olekaan ollut. Ihmetyttää vain, minne pöllöt ovat häipyneet, sillä ruokaa niille on tarjolla. (kuvissa 2 kuvaa koiraspiekanasta ja alh. oik. naaras, joka eroaa väritykseltään koiraasta)

Syväkurulta löytyi muutakin. Idänuunilintu lauleli jyrkän pohjoisrinteen koivikossa aamupäivällä. Matalan koivikon seassa on muutama kuusi, joissa lintu tykkäsi laulaa.

Edellisen kerran tapasin idänuunilinnun 3.7.1978 etelä-Sallassa Karhujärvellä, joten olipa nyt mieluinen tilanne. Täällä puiston alueella niitä on tavattu muutama aseman historian aikana, mutta minulle ei ole sattunut. Syväkurulta ei tietääkseni ole havaintoa aikaisemmin. Tämä on varhaisin keväthavainto Värriön alueelta. (laitan 4 kuvaa, joista voi hakea idänuunilinnun tuntomerkkejä. Se on vaikea erottaa muista uunilinnuista)

Syväkurulla lauloi myös peukaloinen ja niitä löytyi vielä 3 päivän mittaan kulkiessani Hirvasjokivartta vyöhykkeelle.

Virtavästäräkkejä näkee lähes päivittäin. Eilen näin virtaskan asemalla ja Pirunkurun lammella. Tänään sellainen istui aseman piipun päällä, ja toinen lensi Hirvasjokivartta alas kallioportin lähistöllä. Kallioportilla oli koskikarakin hautomassa pesässään.

Päivä oli aurinkoinen, tuulinen ja lämpöisempi kuin aikaisempina päivinä. Lämpöä oli viitisentoista astetta. Kuuset ja mustikat ovat jo alkamassa kukkia, samoin rentukat. Venäjän tuntureilla näkyy vielä lumiläikkiä.

Olli Teukku Sallasta soitteli ja ilmoitti nähneensä valkoisen hirven Kemijärven ja Rovaniemen rajamailla Heinuvaaran kohdalla tien varrella. Hirvi oli ilm. naaras ja se oli pellolla ruokailemassa päiväsaikaan. Olli oli ollut vaimoineen matkalla Rovaniemelle viime perjantaina 28.5.10 ja vaimo oli myös nähnyt hirven. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?