Tuesday, January 12, 2010

Saun loisteesta Värriön kaamokseen / From Sauoiva to Värriötunturi

Yön aikana satoi vähän lunta ja pakkanen kiristyi aamuksi 9 asteeseen. Aamu oli aika kirkas ja auringonnousu Saun itärinteessä klo 10.30 aikaan näkemisen arvoinen. Tuuli toi lännestä pilviä ja lumisadetta, joten iltapäivän puoli oli pääasiassa harmaa. Sauoiva loisti kuitenkin aluksi kuin aurinko harmauden keskelle lännestä katsottuna.

Saun kettu lähti taas samoilta seuduin rinnettä ylös kuin toissapäivänä. Nyt sen pakoetäisyys oli vain kolmisensataa metriä. Se ei pitänyt kiirettä paetessaan, ja seurasin sen tekemisiä. Se pysähtyi kuusen luona tutkien sitä. Ilmeisesti siihen oli virtsattu ja aivan kuin tämäkin olisi nostanut jalkaa. Kettu oli hyvin punertava ja todennäköisesti uros ja sama kuin toissapäivänä.

Kierrettyäni Saun itärinteen kautta eteläpuolelle, huomasin ketun etelärinteellä puolisen tuntia myöhemmin. Se oli jäänyt sinne seuraamaan tilanteen kehittymistä. Pikkuhiljaa se siirtyi takaisin pohjoisrinteen puolelle.

Sauoivan eteläpuolella jänis lähti makuulta. Se oli kuitenkin arka, ja häipyi tykkykuusikon siimekseen.Värriö 4:n länsirinteen tunturikoivikosta löysin kaksi yksinäistä riekkoa. Tutkin myös V 3 - V 1 tunturikoivikot. V 2:lta löysin riekkoparin, mutta muita lintuja ei löytynyt. Kolmosen ja nelosen länsirinteillä tykky oli jo niin runsasta, että tuntui että puut ei enempää voi enää vetää. Moni oli jo antanutkin periksi. TH
Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?