Friday, January 01, 2010

Riekkotilanne / Observing Willow GrousesTutkimme tänään uuden vuoden riekkotilannetta. Kävin tunturijonon eteläpäässä asti, siis kiersin Värriötunturin kaikki huiput jollain lailla. Janne ja Juha keskittyivät lähihuipuille ja Ykkösen pohjoisrinteelle (vaikka harrastuksen kannalta asian ottivatkin.

Havaitsimme kaikkiaan 20 valkeaa kanalintua. Niistä mahdollisesti kaksi oli kiirunoita, Nelosen länsirinteen tunturikoivuryhmässä. Muut olivat selvästi riekkoja, vaikka lintujen arkuuden vuoksi määrittäminen oli vaikeata. Yhdellä siis olin näkevinäni vähän liikaa tummaa silmäkulmassa (kiirunapari?).

Havainnot: Värriö I pohjoispuoli 3 riekkoa, V I länsirinne 2 riekkoa, V II etelärinne 3 + 1 riekkoa, V III itäpuoli 2 + 2 riekkoa, V IV länsirinne 2 riekkoa tai kiirunaa, Värriön "kivikkolaen" länsirinne 5 riekkoa. Lisäksi oli tuoreita jälkiä vielä Ykkösen pohjoispuolella ja Pitkälläjängällä illalla. Riekkolintuja on siis n. 25 yksilöä + vielä tuntematon määrä löytämättömiä lintuja Värriötunturin maastossa. Vanhoja jälkiä oli vielä monessa paikkaa.Mielenkiintoinen yksityiskohta selvisi kuvia tutkiessa: yhden riekon pyrstöpäästä puuttui valkeita höyheniä ja sulkia. Joku peto oli käynyt varmaan kiinni, mutta oli saanut vain em. juttuja suuhunsa. Tämä lintu kuului 5 riekon porukkaan, jotka napsivat silmuja tykyn taivuttamista tunturikoivuista (k).
Varsinkin Värriötunturien eteläpäässä ja länsirinteellä onkin kovasti tykkyä puissa. Lounaistuuli on päässyt siellä vapaasti lennättämään lunta ja lumihiukkasia puihin (kuten myös koillistuuli on tehnyt). Myös lumenpinta on erittäin "aallokkoista". Tosin tänään tuuli idän puolelta aika heikosti, ja aamun aikana vallinnut heikko sumu hävisi. Iltapäivällä pakkanen kiri yli 20 asteen, pakkaskuutamo loisti mandariinin värisenä Nuorttitunturin vieressä kolmen aikoihin. TH

Labels: ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?