Saturday, September 05, 2009

Viherpeippojen perässä / After Greenfinches

Vaihtelevaa pilvisyyttä oli tänään, ja aurinkokin paisteli silloin tällöin. Tuuli kovasti lounaasta, mutta eipä se haitannut. Lämmintä oli viitisentoista astetta enimmillään. Kuva Ykkösen pohjoisrinteeltä.

Käydessäni Kuutsjärven rysiä, kiinnitti huomioni lammen rannalta tuleva jatkuva linnun tirskutus. Otin selvää äänestä, ja se osoittautui viherpeipon poikasen kerjuuääneksi. Poikasia löytyi kaksi, ja ne olivat lähteneet pesästä korkeintaan muutama päivä sitten. Lensivät jo hyvin, mutta pyrstön lyhyys osoitti niiden olevan hyvin nuoria (k). Niiden pesän on täytynyt olla Kuutsjärven rantamailla. Emo kävi ruokkimassa niitä.

Viherpeipon pesintäkausi näyttää olevan erittäin pitkä. Olen kuullut, että Sallassa olisi lintu ollut hautomassa jo huhtikuussa. Vaikka Värriöllä ei varmaan niin aikaisin aloitetakaan, niin melko aikaisin kuitenkin. Tämä pesintä on alkanut sitten heinä-elokuun vaihteen aikoihin, ja on myöhäisin täällä havaittu. Yleensäkin viherpeipon pesintä on todettu puiston alueella vain pari kertaa.






Viherpeippoja seuratessani istahti joku lintu kuusen oksalle alle kymmenen metrin päähän. Iso silmä, jossa valkea rengas ympärillä ja oranssi vyöhyke siiven alla, punarinnan kokoa. Sinipyrstö!

Roiskaisin kuvan aseman pokkarilla, joka oli valmiina, ja samassa lintu lähti. Vähän aikaa se istui kauempana, mutta ei jäänyt odottelemaan.

Tietokoneella katselin kuvaa, mutta ei siinä lintua näkynyt. En ollut ehtinyt tähtäämään, ja lintu oli jäänyt kuvan ulkopuolelle. Sattuu sitä näköjään tämmöistäkin. Vertasin sitten havaintoani lintukirjan kuviin, ja totesin sieltä löytyvän juuri samat tuntomerkit naarassinipyrstön tai toisella vuodella olevan koiraan kohdalta. Suomessa on tehty muutamia syksyisiä sinipyrstöhavaintoja etelämpänä, mutta mulle ja Värriölle tämä oli ensimmäinen syyshavainto muutenkin niin harvinaisesta lajista (sinipyrstöjä olen kyllä nähnyt ennenkin).

Kuutsjärven pöpelikkö on näihin aikoihin aika hyvä lintupaikka. Havaitsin siellä tänään myös punarinnan, peukaloisen, rautiaisia ja pajulintuja.

Kettukin oli päivällä hereillä. Pariin otteeseen se kävi katsomassa, olisiko sille syötävää.

Joku aika sitten pyydettiin laittamaan teknisiä tietoja kuvaustilanteista aloittelevia luontokuvauksen harrastajia varten. Koetan nyt alkaa ilmoittamaan tietoja. Kuvauskalustoni on kaksi runkoa Canonin 20D ja Mk II, molemmat käytettyinä ostettuja. Objektiivit ovat EF 17-40/4 ja EF 100-400/4-5.6. Tosin viimeksi mainittu on nyt korjauksilla jonkin ruuvin ilm. lähdettyä irti sisällä. Sen putken ostin uutena.

Yleensä käytän 20D:tä, koska siinä on pienempi kenno ja suurennuskerroin 1.6, elikkä 400-millisestä tulee 640 mm. MK II:ssa kerroin on 1.3. Isommalla kennolla kuvan pitäisi olla parempi, mutta eroa en ole huomannut - näyttäisi olevan jopa päinvastoin. MK II:ssa tosin on muita etuja.
-----
Tämän päivän kuvat: maisema aseman pokkarilla automatiikalla, viherpeipon poika 40 mm, ISO 400, f/7.1, 1/200 s, kettu 38 mm, ISO 800, f/4.5, 1/800 s. Tarkennus muist. pisteellä molemmissa ja molemmat kuvattu lähietäisyydeltä. Kuvia on vähän jälkikäsitelty Photoshop CS3:lla. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?