Friday, June 12, 2009

Pesärosvoja / Nest robbers

Tarmo meni tarkastamaan Kesäpolun pönttöjä. Eräällä pöntöllä oli pesässä jotain kummallista. Jokin syöksähteli pesästä. Tarmo koetteli kädelläkin, ja totesi, ettei elukka ollut ainakaan lintu ja veti käden nopeasti pois. Tarkemmin katsottua näkyi pienen nisäkkään pää, joko kärpän tai lumikon. Kamera ei sattunut olemaan matkassa ja käytyään loput pöntöt Tarmo lähti asemalle.

Kuultuani asiasta lähdimme yhdessä tarkastamaan tilannetta. Elikko oli edelleenkin paikalla, ja osoittautui pieneksi kärpäksi, luultavasti naaraaksi. Kärppä oli tehnyt ikäänkuin pesän kirjosiepon pesään, liekö aikonut tehdä pentuja. Pesä oli tehty jo aikaisemmin.

Otettuamme kuvia kärppä tuli ulos ja loikki paikalta. Se oli vielä vaihtopuvussa, joten aseman kärppä se ei voinut olla. Se oli myös pienempi kuin aseman kärppä. Pönttöjä onkin ryöstelty viime aikoina, joten tässä oli ainakin yksi syyllinen.Ykkösen länsipuolella laulurastas tiksutteli ja istuskeli muutamassa puussa. Seurasin sitä hieman. Sitten se häipyi. Lähellä oli tummaa kuusennäreessä ja tarkastin puun. Siinä oli laulurastaan pesä ja kylmät poikaset. Kahdelta poikaselta oli nokittu maha auki. Jäipä taas epäselväksi, mitä oli tapahtunut. Luulen kuitenkin kuukkelien olleen asialla, ilm. eilen. Olisiko niillä jostain syystä pesänryöstö jäänyt kesken? Ehkä emot olivat karkottaneet roistot, jotka olivat ehtineet tappaa poikaset? Emo oli vielä pesän ympäristössä, joten montaa päivää tapahtuneesta ei ollut kulunut.

Päivä oli aamupäivästä sateinen, mutta melko lämmin. Iltapäivää kohti sade taukosi, mutta lämpötila laski alle 10 asteen. TH (kuvat TH, TK)

Labels: ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?