Tuesday, June 09, 2009

Aamu Kuntasjoella / Morning on the river Kuntasjoki

Laskin aamulla lintuja Kuntasjoella. Ilma oli harmaa, mutta ihan hyvä, vaikka kylmähkö (6 ast.). Myöhemmin kirkastui ja lämpenikin. Linnut olivat liikkeellä mukavasti, tosin linjalla lajit olivat tavallisia.Järripeipolla (Fringilla montifringilla) oli pesänsä koivun oksalla korkealla (7 m). Se istui pesässä, liekö jo hautonut.

Laulurastas (Turdus philomelos) ilmaisi pesänsä hatäilemällä kuivissa puissa. Kuivassa kuusessa sillä oli pesänsäkin, jossa oli 4-5 parin päivän ikäistä poikasta. Jokivarressa oli suurin osa puista kuivunut, kai liian märällä alustalla kasvettuaan.


Laskennan päätyttyä jatkoin hieman jokea alaspäin. Kuntaskurulla naarasvirtavästäräkki (Motacilla cinerea) pyrähti lentoon läheltä pientä kalliota. Toisella etsimiskerralla löytyi tulos västin oleskelusta paikalla - pesä, jossa viisi viikon ikäistä poikasta.

Kankaalta löytyi erilaisia jälkiä. Palokärki oli tonkinut kaatunutta puuta, ja vierestä oli karhu raahannut talvellista suden tappamaa poroa (k). Jonkin matkan päässä oli tuttu kelo katkennut ilm. muutamia päiviä sitten olleen pohjoismyrskyn voimasta. Kelon kolossa oli pariin otteeseen pesinyt helmipöllö takavuosina (k).

Lähempänä asemaa tarkastin viime vuonna löytämäni lapintiaisen pesäpuun. Korkealla riippakoivun kolossa oli tintillä nytkin pesintä meneillään, ilmeisesti haudontavaihe. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?