Tuesday, May 05, 2009

Tarmon ja Annin havaintoja / Observations of Tarmo and Anni

Tarmo ja Anni tekivät hyviä luontohavaintoja toukokuun alkupäivinä. Tässä Annin kertomaa:

"Ensimmäinen järripeippo ilmaantui ruokinnalle perjantaina 1.5. Lauantaina niitä oli jo kuusi ja sunnuntaina niin suuri joukko, ettei laskenta enää onnistunut. Koko viikonlopun pihalla oli myös yksi naaras- ja kaksi koiraspeippoa.

Lauantaina (2.5.) tuli ensimmäinen punakylkirastas, ja maanantaihin mennessä niitä hyöri jo paljon ympäri pihaa. Sunnuntai-aamusta lähtien Kuntasjoen/Kuutsjärven kurusta kuului laulurastaan laulua. Sunnuntaina päivällä siellä lauleli hiljakseen myös punarinta.

Västäräkki tuli asemalle lauantaina, ja maanantaina niitä oli ainakin kolme. Närhi näyttäytyi pihalla kertaalleen sunnuntaina ja maanantaina.

Maanantaina iltapäivällä Ainijärvellä oli peippoja ainakin 4 kpl. Yläpuolelta viirukas ja mustapäinen yksinäinen puussaistuja vaikutti ihan pajusirkulta (ilm. oikea hav. TH). Ja sitten lintu, jonka pyrstöntyvellä vilahti punertavaa ja rinnassa mustaa (kaukaa katsottuna ja huonossa valossa). Lennähti kottikärryn reunalle, ja siitä nappaamaan maasta jotain ja nopeasti takaisin kottikärryn reunalle. Koko, värit ja käytös tuovat mieleen vain leppälinnun, joko niitä on Ainijärven korkeudella?" (ilm. oikea hav. TH)

Lisäksi päättelimme sunnuntain aikana tulleen kulorastaan. Tyypillistä laulua oli kuulunut mäntykankailta.

Tarmo havaitsi myös ahman olleen liikkeellä Saun maastossa. Se oli laukottanut porovaatimen kiinni (k vas.). Vaadin oli vauhdissa pudottanut syntymättömän vasan hangelle.

Karhujakin oli ollut liikkeellä itäpuolella. Myös pienempijälkinen (k oik.) oli ilmestynyt maastoon, liekö eraus. Karhut olivat penkoneet vanhempia poronhaaskoja.
Pommituskukkulain maastossa Tarmo kuvasi metson, jota epäilimme häirikkömetsoksi. Se oli muutama sata metriä itään häirikön alueelta kuusikossa, ja se ei alkanut ollenkaan uhkailla eikä mennyt soidinasentoon. Ei se tosin lähtenyt lentoonkaan, kun Tarmo sitä tarkkaili parinkymmenen metrin päästä. Kuvien tutkiminen osoitti linnun olevan eri, pienempinokkainen ja pitempipyrstöinen ja jotenkin hoikempi (kuvat).

Nuorttiaavalla Tarmo näki kaksi piekanaa sunnuntaina 3.5. Lajinmääritys tapahtui kuvista.
-----
Lumi suli kovasti vapun aikoihin olleen lämpimän sään takia. Lämmintä oli parhaimmillaan kymmenkunta astetta. (kuvat Nuorttiaavalta ja Yli-Nuortista alussa). TH (kuvat TK)
-----
P.S. Anni oli nähnyt vielä vihervarpusparin kylpemässä Kuntasjoessa ma 4.5.

Labels: , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?