Sunday, May 10, 2009

Äitienpäivänä / On the Mothers' Day
Kettu ilmaantui aamulla asemalle reissuiltaan. Se oli ollut monta päivää pois. Yöllisen sateen jälkeen se oli märkä kuin uitettu koira. Pitkin päivää se pyöriskeli pihapiirissä, mennen unille vasta joskus iltapäivällä.

Kärppää sen sijaan ei tänään näkynyt. Olisikohan ne tehneet ketun kanssa herrasmiessopimuksen, että kun toinen tulee paikalle, niin toinen lähtee vapaille?

Nuorttiaapa oli sulanut jo pahasti ja nostanut Yli-Nuortin pinnan lähes talvisiltaan. Tulvaveteen oli ilmaantunut jo taviparikin.

Tuntsan latvalla oli vielä kova talvi, eikä tulvaakaan siten kovin ollut. Alempana oli keväisempää, ja siellä virta vei vettä vauhdikkaammin. Isokoskelopari lähti pienestä poukamasta kohti alajuoksua ja lähistöltä kuului taivaanvuohen tikutus.

Aamupäivän tihkusateisen koleuden (+2-3 ast.) jälkeen väiin myrskyisä tuuli lakaisi taivaan puhtaaksi, ja aurinko pääsi lämmittämään täydellä voimallaan Äitienpäivää. Mittari näytti parhaimmillaan yli 10 asteen lukemia. Sadekuurot kuitenkin vuorottelivat auringonpaisteen kanssa, tehden esim. lämpötilapiirturin käyrästä sahaavaa. Auringonpaisteessa eri puolilta kuuluva rastaiden liverrys keskeytyi kuurojen ajaksi. (maisemakuvat Vedenjakajalta Värriötunturiin päin)

Iltasella huomasin vielä muutamia vihervarpusia ruokintapaikalla. Vaimeasti äännellen ne ilmoittivat paikallaolostaan. Toisin kuin isommat viherpeipot ja järrit ne päästivät seuraamaan läheltä ruokailuaan. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?