Wednesday, March 18, 2009

Taviokuurnien matkassa / With Pine Grosbeaks (Pinicola enucleator)












Kun aloin harrastaa lintuja ja kirjata havaintoja ylös 12.3.1968, taviokuurna oli se, joka varmaan eniten vaikutti siihen. Kevättalvinen taviokuurnaparvi etelä-Sallassa Ruostevaaran kuusikossa ruokailemassa, siinä oli jotain niin kiinnostavaa, että oli aihetta alkaa kirjata havaintoja ylös.

Tänään taviokuurna on edelleen kiinnostava laji. Ainikuusikossa oli tänään ainakin 20 yksilön parvi syömässä lähinnä kuusensilmuja. Seurailin niiden elämää lumilinjan ja lintulaskennan päätteeksi. Sää sopi oikein hyvin siihen.





Huomasin jo pari vuotta sitten, että käpylintuparvi vetää lapintiaisia puoleensa. Aloin ihmetellä, kun useasti seuratessani käpylintuja, lähettyvillä pyöri ja hyöri lapintiaisia ja muitakin lintulajeja. Tiaisethan kyllä muodostaa sekaparvia keskenään ja myös puukiipijöiden ja hippiäisten. Mutta, että ne hakeutuisivat käpylintujen seuraan, se oli erikoista.

Tänään sain jälleen uutta todistusaineistoa teorialleni, kun taviokuurnaparven matkassa hyöri tiaisia, ainakin 2 hömötiaista (Parus montanus) ja 2 lapintiaista. Porukkaan liittyi vielä 4 tundraurpiaista (Carduelis hornemanni), joten jopa oli elämää. Taviokuurna muuten on käpylintujen lähisukulainen, joka syö havupuista etupäässä silmuja, mutta myös siemeniä. Sillä ei ole ristinokkaa, mikä kertoo jo asiasta (varsinaisilla käpylinnuilla on ristinokka).











Tiaisethan ovat myös siemensyöjiä ja syövät siten esim. kuusensiemeniä. Myös urpiaiset syövät kuusensiemeniä. Aikaisemmin en ole niin selvästi pannut merkille, että molemmat aktiivisesti käyvät kuusenkäpyjen kimppuun, kaivaen siemenet esiin. Tänään huomasin senkin asian.

Voihan olla, että alue, jossa taviokuurnat olivat, oli vain hyvää ruokamaata monille lajeille, ja siksi sattumalta oli niin monta lajia samalla alueella. Mutta uskon kuitenkin mieluummin niin, että tiaiset ja urpiaiset tekevät kuin tikusta asiaa havaitessaan taviokuurnaparven hyvällä ruokailualueella ja menevät seuraksi nauttimaan ruokapöydän antimista. Tätä vahvistaa vielä se, että taviokuurnien siirtyessä johonkin suuntaan, toiset lajit seurasivat asiaankuuluvasti matkassa.

Suoritin tänän lintulaskennan pitkällä lumilinjalla, koska päätimme alkaa seurata viikoittain talvilintujen esiintymistä, ja seurannan liittäminen lumilinjan hiihtoon ei tuota kovin paljoa lisätyötä. Linjan pituus on n. 9 km (josta vars. lumilinjaa 6 km). Havaitsin tänään seuraavat lajit: kuukkeli 3, korppi 7, pikkukäpylintu 1, taviokuurna n. 15. Lisäksi sitten em. sekaparven lintuja laskennan ulkopuolella.

Julkaisen tässä myös riistakolmiolaskennan tulokset. Pojat (TT, TK) tekivät sen jo 9.3.09. Linjalla tehtiin vain jälkihavaintoja seuraavasti: kettu 8, kärppä 3, lumikko 12, näätä 3, jänis 4, riekko 5, metso 1 yks.

Huomattavaa on oravien puuttuminen ja lumikkojen runsaus. Myös lumilinjalla havaitsin tänään runsaasti lumikonjälkiä. Lumikkoa itseään vain en ole nähnyt Värriön historian aikana kuin muutaman kerran. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?