Tuesday, March 17, 2009

Hirvenvasat / The young mooses

Alkoi kiinnostaa Nuorttitunturin hirvenvasojen kohtalo. Miten ovat "suomalaislapset" pärjänneet, kun äiti loikkasi 14.1. 09 Venäjälle leveämpää leipää nauttimaan (Venäjän puolellahan ovat taimikot paremmassa kunnossa hirvieläinten vähäisen määrän vuoksi). Yleensä ajatellaan, että jos hirvenvasa jää talveksi orvoksi, niin sen pärjäämismahdollisuudet ovat pienet.

Menin puolenpäivän jälkeen Nuorttitunturiin etsimään. Arvelin sen vasan, jonka jälkiä näin Nuortin lounaisrinteellä, paenneen kelkkamiehiä pitkin rinnettä pohjoiseen. Niinpä aloitin etsinnän pohjois-luoteisrinteen puolelta, ja siellähän tuoreet jäljet tulivatkin vastaan. Muutaman sadan metrin päästä jäljiltä löytyi hyväkuntoinen urosvasa (kuvat). Se oli syönyt etupäässä katajaa, jota ei kyllä kovin paljon rinteeltä löytynyt. Muuta nuorta puuta ja pensasta kyllä.


Jatkoin etsimistä, olisiko lähistöllä vielä toinenkin. Totesin kuitenkin jälkiä tehneen vain yhden elukan. Ajattelin jo lähteä pois, ja ajoin puolisen kilometriä raja-aidan varteen ja jyrkkää etelärinnettä alas. Siellä tulikin yllätys: tuoreet hirvenvasan jäljet ylös-alas aidan varressa. Laskeuduin vähän matkaa ja pysähdyin katselemaan. Ja niin huomasin vasan makuulla n. 150 m päässä ylärinteen puolella.

Otin sitten sukset ja menin lähemmäs. Vasa kuitenkin nousi pystyyn jo kaukaa, ja lähti karkuun rinnettä alas. Sain sen verran kuvia, että niistä totesin tämän olleen naarasvasan. Kaikesta päätellen sekin oli varsin hyvässä kunnossa, sanoisin lähellä normaalitilannetta. Ellei mikään peto tapa, niin kyllä nämä pärjäävät näillä suomalaiseväilläkin.


Päivän erikoisempia lintuhavaintoja olivat: Tilhen ääntä asemalla klo 8.(siis 1. muuttohavainto). Saihon taimikolla 4 riekon parvi puolen päivän aikoihin. Taviokuurnia (k) melko runsaasti ruokailemassa kuusensilmuilla Nuorttitunturin pohjoisrinteellä (k) iltapäivällä.

Sää oli tänään kaunis, tuuleskeli, mutta oikein keväinen oli keli. Lämpötila alkoi sahata kevään tyyliin - yöllä vajaan 10 astetta pakkasta ja päivällä aurinko lämmitti lähes nollakeliksi. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?