Monday, January 05, 2009

Rakitsan koppelot / Female capercaillie of Rakitsa

Hiihtelimme tänään päivän valostuttua Rakitsan rinteitä. Klo 13 suksen kärkemme alkoivat käydä liian uhkaaviksi kiepissä olleelle koppelolle ja se lähti lentoon 3m päästä meistä. On aikamoinen ihme, että lintu pystyy nousemaan kiepistä suoraan siivilleen ja lentoon tarvitsematta ottaa minkäänlaisia askeleita helpottaakseen lentoon lähtöä. Metsoille on myös tavallista, että "pakenevat" lähes poikkeuksetta alarinteen suuntaan. Kuvattuamme kiepin (k JK) jatkoimme matkaa. Ehdimme hiihtää vain alle 100m, kun viereltämme kiepeistään nousi lentoon kolme koppeloa. Näiden hermo sentään petti jo 6m päästä. Ilmeisesti pilvinen, tuulinen ja -11 astetta olivat ajaneet koppelot kieppiin Rakitsan N -rinteeseen jo jokin aika sitten, koska kieppiin menojäljet olivat jo lähes hävinneet.
Kolmen koppelon kiepit (k JS). Yksi kiepeistä on pari metriä etumaisten kieppien takana.Kuvan (JK) oikeassa yläkulmassa on kieppiin menon jälki ja ulos tulon jälki on alempana.

Muuten päivä oli havintojen osalta heikonlainen, jäniksen jäljet. Asemalle palatessa näimme kymmenkunta poroa Kuutsjärven SE -törmällä. Porot olivat siinä kaivamassa jäkälää ja katsoivat parhaammaksi siirtyä sivuun, kun me pitkine metsäsuksinemme laskimme kohden Kuutsjärveä.

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?