Sunday, January 04, 2009

Pakkasta ja kukerrusta / Cold and beautiful

Kelkan mittariin kertyi tänään 40 km. Matkan aikana näin riekon Värriö IV:n itäpuolen kuusikossa puoliltapäivin, korppiparven samoilla seuduin, koppelon ja 2 erillistä ukkometsoa Haaskakummun etelä-lounaspuolella klo 2-3 aikaan. Juha ja Janne näkivät hiiripöllön Kuivahaaran maastossa.

Koppelohavainto oli mielenkiintoinen. En muista aikaisemmin nähneeni niitä tuolla alueella tunturisekametsässä talvella, yleensä naarasmetsot asustavat tiheämmissä ja korkeammissa alametsissä. Urosmetsothan kyllä asustavat korkeilla mailla näkyvästi.

Nyt huomasin kieppijälkiä maassa ja oletin urosmetson olevan mahdollisesti lähistöllä. Muutaman metrin päästä matalasta männystä lähti koppelo lentoon. Ukkometson olisin varmaan huomannut puusta, mutta koppelo pääsi yllättämään.

Koppelo lensi vajaan sata metriä ja laskeutui parin vierekkäisen kuusen tyvelle. Sieltä se katseli ja erityisesti ohi lentävät korpit saivat sen pyörittelemään päätään. Yksi "mustalainen" lensi yli ja koppelo piiloutui sitä kuusen alle. Sitten se tuli taas esiin.


Vähän ajan päästä koppelo tuli pois kuusten luota avarammalle hangelle, hyppäsi lentoon ja lensi taas vajaan sata metriä jääden puuhun. Sieltä kuului vähän aikaa jotain "toimintaa", kunnes koppelo tuli takaisin lentäen edellisen olinpaikan yli häviten johonkin.

Mulla kiinnosti nähdä, mitä se koppelo sieltä löysi. Ja aivan kuin se olisi lähtenyt karkuun jotain. Menin katsomaan, ja ukkometsohan siellä oli istumassa nuoressa männyssä parin metrin korkeudella. Metso söi neulasia männyssä. Niin, miksi koppelo ei jäänyt sen kaveriksi, ei mulle selvinnyt.

Kauempana, n. puolen kilometrin päässä, oli vielä toinen ukkometso isommassa männyssä hakomassa. Jompi kumpi näistä uroista oli tullut tänne kilometrin päästä etelämpää, jossa oli lentoonlähtöjäljet tähän suuntaan.
-----
Tänään oli kirkas pakkaspäivä, pakkanen vaihteli 15-37 asteen välillä riippuen siitä, oltiinko ylä- vai alamaissa. Etelätaivas ruskotti oranssin kukertavana, saattoipa auringon ylälaitakin näkyä tunturinhuipuille (kuva ylh. Värriö IV:n itäpuolelta). TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?