Sunday, December 07, 2008

Joko riekko palaa takaisin - Is willow ptarmigan coming back?

Riekkokannoissa on ollut muutaman vuoden laskuvaihe Värriön luonnonpuistossa ja koko Itä-Lapissa. Riekkokantoihin kuuluu luontainen vaihtelu, kuten Värriön tutkimusaseman 41 vuoden pitkän lumilinjan havaintosarjakin osoittaa (oikea kuva). Koko ajanjaksoa tarkastellen riekkokanta on kuitenkin Värriössä ylipäänsä nousussa.

Parina viime talvena Värriötunturissa hiihtävä ei ole muutenkaan juuri riekon jälkivanoja ja syönnöksiä havainnut. Tämän talven lumilla niitä näyttää taas olevan enemmän kuin ennen. Kolmen tunnin kaamoshiihdossa eteeni sattuivat kahdet (erilliset) tuoreet riekon jälkivanat Värriö ykkösellä ja yhdet Rakitsan vaarassa (kuva).

Kuntasjoen etelärinteestä lähti edestäni myös urosmetso. Se hakoi männynneulasia suoraan maasta, männyntaimien alaoksilta, mikä on Värriössä yleinen havainto paksun huurteen ja tykyn aikaan. 

Willow ptarmigan (Lagopus lagopus) population is now low in Varrio Nature Reserve, as well as everywhere in Eastern Lapland. This can be seen also in the Long Snowline track monitoring (right, ptarmigan crossings per annum). In the long run, however, the Willow ptarmigan population is on a rising trend.

During a three hour skiing on the Varrio fells I managed to spot three tracks of Willow ptarmigan, which is more than during past two winters. It may be that willow ptarmigan is now coming back.

In addition there was a male Capercaillie, browsing on the ground on young Scots pine seedling, on the southern ridge of Kuntas river.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?