Monday, August 11, 2008

Hanhista on kysymys / About the goose


Netissä on käyty viime aikoina keskustelua hanhista Kari Penkkilän ja aseman väen kesken. Penkkilä on havainnut länsi-Uudellamaalla heinäkuulla hanhiparvia, joita hän epäilee metsähanhiksi. Tämä olisi aivan uutta käyttäytymistä metsähanhelta, jota ei siihen aikaan ole aikaisemmin tavattu tältä alueelta.

Aseman väki arvioikin kysymyksessä olevan merihanhen.

Oheistan tässä viime keväisen lentokuvan metsähanhesta Pelkosenniemeltä sekä kuvaamani merihanhipoikueen Pyhäjoelta heinäkuulta ( emot ja 2 poik.).

Tärkeimmät erot näiden lajien välillä ovat metsähanhen tummanruskea pää merihanhen harmaaseen verrattuna ja metsähanhen oranssi nokka tummin kirjailuin, kun taas merihanhen nokka on vaaleanpunainen (samat värit myös jaloissa). Lisäksi merihanhella erottuu lennossa harmaa siiven etureuna päältäpäin katsottuna, mitä kuvista ei näe.

-----

Keväällä eräässä luontopäiväkirjan jutussa oli kuva tiibetinhanhiparista Kemijärveltä. Nimenomaan tämä pari sai kesän aikana poikasia ensi kertaa tiibetinhanhien historiassa Kemijärvellä. Poikasia oli neljä, joista kaksi hävisi kesän aikana. Pesivä pari liittyi muiden tiibettiläisten seuraan jo heti pesinnän päätyttyä.

Kävimme Pirkka Aallon kanssa katsomassa hanhia lakkautetun Kemijärven selluloosatehtaan alueella 1.8. Tehtaan toiminta oli muuten kokonaan loppunut edellisenä päivänä. Hanhet olivat tehtaan jäteveden käsittelyaltaalla.

Niissä oli muutamia risteymiä, joista ei ole sen tarkempaa tietoa, kuin että toinen osapuoli täytyy olla tiibetinhanhi (vas. kuvassa tiibetinhanhien välissä poikaset, takana risteymät).

Jonkin aikaa porukan mukana on oleskellut myös nuori tundrahanhi (kuva oik.), joka näkyy myös vas. kuvassa.

Tundrahanhen vatsassa alkaa jo näkyä mustaa kirjailua, joka on tyypillistä sille, ja myös kiljuhanhelle. Tundrahanhen nokan yläpuolelle muodostuu myös vanhempana valkea "kilpi", joka alkaa myös hieman erottua. Kiljuhanhella on myös nämä molemmat, mutta kiljuhanhi on pienempi. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?