Wednesday, June 04, 2008

Kesä on jo lähellä / Summer is near
Luonto on muuttunut sitten viime näkemän. Lumet ovat lähes kokonaan lähteneet ja jäätkin Ainijärvestä. Kuutsjärvenkin jäät ovat jo heikot. Vihreää väriä puuttuu kuitenkin vielä maisemasta (kuva Lipakasta, Kemijoki). Koivut paikoin ovat hiirenkorvalla. Lämmintä oli tänään viitisentoista astetta, mutta tuuli pohjoisesta.
-----
Pönttölinnut ovat aloittaneet muninnan. Täysiä munalukuja ei vielä kuitenkaan ole. Nuortinahon punakylkirastaalla sen sijaan oli 5 munaa, mikä voi olla jo täysi pesye.


Muitakin lintuhavaintoja tuli. Kemihaaralla oli joessa tukkakoskelopari. Marjavaarassa tervapääsky (kuva) oli kiinnostunut elävään mäntyyn hakatuista tikankoloista. Tämä oli kevään ensi havainto täältä (Venäjällä Pirenga-joella näkyi jo 28.5.). Tervapääskystä ei ole muuten pesimähavaintoa Värriön seuduilta.

Ainijärvessä oli ensimmäiset mustalinnut - 3 koirasta ja 2 naarasta. Isokoskeloita oli toistakymmentä, muutama tavi ja telkkä ja 5 yksilön koirasheinäsorsaparvi (kuva). Kuulin vartiolla myös käen kukunnan. Pojat olivat kuulleet jo 30.5.
-----
Hyönteisiä oli aika lailla liikkeellä. Kimalaisia oli jo melko paljon. Näkyi myös pienempiä perhosia. Kuvassa kangasperhonen ja muurahaiset pajun mettä hyödyntämässä. TH
P.S. Juha Parviainen kuuli käen Kemihaaralla jo 28.5. Suokukkoja oli samaan aikaan Marjalammella. Juha oli tekemässä Soklissa lintuselvitystä.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?