Monday, June 09, 2008

Fenologiaa ja lintuhavaintoja / Fenology and bird observations

Jänis oli yöllä syömässä tuoretta ruohoa aseman pihalta. Tämän totesin käydessäni ulkona ennen yhtä. Otin kuviakin jo lähes kesäpuvussa olevasta eläimestä. Jäniksen puvun vaihtuminen kuuluu aseman fenologiahavaintoihin.

Fenologiahavaintoihin kuuluu myös Kuutsjärven jäänlähtö. Yön aikana olivat viimeiset jäät hävinneet johonkin, kai hukkuneet.

Myyränpyynti päättyi tänään. Kuten arvioin, saalista tuli vähemmän kuin viime keväänä. Nyt tuli 23 myyrää, 4 metsäsopulia ja 2 päästäistä. Metsämyyrät ovat lähes romahtaneet viime vuodesta, sen sijaan punamyyräkanta on aika hyvä. Tästähän on jo havaintoja (luontopäiväkirja).

Vähän myyrän kaltainen piipertäjä on peukaloinen, Suomen toiseksi pienin lintu. Se asustaa jokivarsien ryteiköissä, ja sitä saattaa luulla myyräksi sen vilahdellessa risujen seassa. Tänä kesänä peukaloisia on suhteellisen paljon Värriön kuruilla.

Aamulla klo 8.30 lensi 8 yks. joutsenparvi aseman pohjoispuolitse koilliseen. Kysymyksessä ovat ilmeisesti nuoret, pesimättömät linnut, jotka menevät Kuolaan kesää viettämään. Muutamina vuosina tähän aikaan olemme havainneet niitä puiston yli menevän, kuten metsähanhiakin. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?